Sigurd Klemetsen Beldo hadde holdt det gående i over ett døgn da han og den over 40-kilo tunge pulken krysset målstreken.
Sigurd Klemetsen Beldo hadde holdt det gående i over ett døgn da han og den over 40-kilo tunge pulken krysset målstreken.

Sigurd fullførte verdens lengste

JOKKMOKK: Sigurd Klemetsen Beldo trives bedre dess lengre og tøffere utfordringene er. Os-sliteren var en del av startfeltet da verdens lengste skirenn ble arrangert på søndag.

Sigurd krysset den norsk-svenske riksgrensen for å få med seg det godt og vel 200-kilometer lange rennet som hadde nesten 900 høydemeter. Det gjorde den ekstremt utholdende 40-åringen ganske nøyaktig en måned etter at han hadde gjennomført årets utgave av den såkalte Amundsen-ekspedisjonen som går på Hardangervidda. Det er noe av det tøffeste som er å oppdrive for de som er på jakt etter fysiske utfordringer. Klemetsen Beldo hadde holdt det gående i over ett døgn da han og den over 40-kilo tunge pulken krysset målstreken.

- Det er hardt å gå godt og vel 200-kilometer på ski. Jeg synes likevel det var hakket tøffere å ta seg frem på Hardangervidda. Først og fremst på grunn av oppakningen og at det var betydelig lengre løpstid enn i Nordenskioldsloppet som var et flott arrangement. Det kan godt hende jeg reiser tilbake og går det flere ganger ettersom jeg på ingen måte ble skremt. Når det er sagt, så hadde jeg respekt for en distanse som er mer enn dobbelt så lang som Vasaloppet. Det største spenningsmomentet før avreise var været og føreforholdene. Det var heldigvis ikke noe å utsette på de denne gangen, sa sliteren.

Artikkelen held fram under annonsen.

Prøver det meste

Sigurd Klemetsen Beldo og de knappe 400 deltakerne som hadde fått startplass i det første Notrdenskioldsloppet på over 100 år, våknet opp til blå og skyfri himmel. Minusgrader gjorde føret skarpt de første timene. Sigurd prøvde å utnytte det, selv om han var svært så bevisst på at åpningstempoet ikke måtte bli for høyt. Mannen som er svært så utholdende, vet bedre enn noen at akkurat det er nøkkelen til å komme seg til mål for egen maskin. Sigurd som både har fullført Norseman Triatlon og andre tilsvarende utfordringer, kunne fortelle at det er et idrettslag han ikke vil bli medlem av.

- Det er Bryte Idrettslag. Jeg er fast bestemt på å fullføre når jeg står på startstreken. Det var også hovedmålet denne gangen ettersom jeg for så vidt ikke var klar over hva som var i vente da jeg la i vei i sekstiden om morgenen. Jeg hadde psyket meg opp og var mentalt forberedt på at dette kom til å bli en langdryg affære. Det var en opptur for meg og de andre startende at det ble så flott vær, sier han som først fattet interesse for langrennssporten for noen få år siden. Siden har det blitt mange mil på ski.

God følelse

Sju starter har det blitt i Vasaloppet siden den gang. Det blekner likevel sammenlignet med kraftanstrengelsen på Hardangervidda og i Nordenskioldsloppet, som kan komme til å bli et årlig arrangement ettersom rennet fikk en varm mottakelse.

Den sju år yngre broren til Sigurd, Gunnar, kunne også juble etter fullført løp.
Den sju år yngre broren til Sigurd, Gunnar, kunne også juble etter fullført løp.

På grunn av rekordvarm i Jokkmokk i andre halvdel av mars ble distansen endret fra 220 til 200-kilometer. Sigurd var glad for at det var noen bakker underveis, selv om han for det meste staket. Han er tydelig på at rennet ville blitt en ekstra stri affære dersom det hadde blitt snøvær.

- Jeg hadde ingen spesielle problemer underveis. Nordenskioldsloppet ble en fin opplevelse, selv om det var faser i rennet hvor det gikk tyngre. Men det var ikke slik at jeg tenkte aldri mer.

Nå venter Offroad Finnmark på sykkel som for lengst er plottet inn. Det kan også bli andre arrangement på den lokale sliteren.

Han gikk for øvrig sammen med den sju år yngre broren Gunnar det meste av rennet. Sigurd seilte fra mot slutten og slo broren med ett minutt.

Begge spilte aldersbestemt håndball og fotball for moderklubben Os i aldersbestemte klasser. I godt voksen alder ble brødrene hektet på ski, sykkel, triatlon og andre utfordringer. De forteller med et lurt glimt i øyet at de trives bedre dess lengre distansene er når de får på seg startnummer.