Lydtest tatt under normal drift viser et støynivå fra Solsiden Pianobar og Nattklubb som ligger langt over tillatte grenser både ute og inne, skriver Helge Haugland.
Lydtest tatt under normal drift viser et støynivå fra Solsiden Pianobar og Nattklubb som ligger langt over tillatte grenser både ute og inne, skriver Helge Haugland.

Solen skinner ikke alltid på Os

Til tross for brudd på Plan og bygningsloven har Solsiden fått fortsette i hele søknadsprosessen som om bruksendring allerede er vedtatt. Etter en "demokratisk" prosess som har vart i 18 måneder setter rådmannen alle vedtak til side.

I flere år har det pågått en konflikt i Os mellom beboere i Irisgården og Solsiden Pianobar og Nattklubb. Det er skrevet mye om dette i lokal presse og sosiale medier. Saken har vært behandlet i ulike administrative instanser og politiske utvalg.

Saken tok en uventet og skuffende vending da rådmann Christian Fredrik Fotland den 16.09.2016 satte til side kommuneoverlegens varsel om vedtak om endret stengetid for nattklubben.

Artikkelen held fram under annonsen.

Ny åpningstid gjort gjeldene fra 26.september 2016 skulle være: 1. Uteserveringen og bruk av uteserveringsområdet måtte stenge senest klokka 23.00. 2. Solsiden må stenge senest klokka 01.00.

Vesentlig endring

Irisgården er en eldre næringseiendom bygget på 1950-tallet. Arkitekturen er spesiell og bygningen er gjort verneverdig.

I 2001/2002 ble det prosjektert og bygget 11 unike selveierleiligheter i 4. etasje. I salgsprospektet står det at resterende del av bygget vil bli benyttet til kontorer og butikklokaler.

Vi som bor i Irisgården har kjøpt leiligheter og etablert oss sentralt i Os; i tiltro til at bestemmelser i helselover og vedtekter vil bli ivaretatt av kommunale myndigheter og huseier, skriver Helge Haugland (nr. 2 f.v.). Her i lag med styret i velforeningen.
Vi som bor i Irisgården har kjøpt leiligheter og etablert oss sentralt i Os; i tiltro til at bestemmelser i helselover og vedtekter vil bli ivaretatt av kommunale myndigheter og huseier, skriver Helge Haugland (nr. 2 f.v.). Her i lag med styret i velforeningen.

Etter innflytting ble det dannet en velforening og et eierseksjonssameie bestående av de 11 leilighetene og en samlenæringsseksjon. Næringsseksjonen som omfatter de tre første etasjene har flere private eiere, men hovedaksjonær er Norgesgruppen som har 50,67%. Vedtekter for sameiet ble konkretisert og i § 4 står det: Bruken av bruksenhetene eller fellesarealene må ikke på en urimelig eller unødvendig måte være til skade eller ulempe for andre sameiere.

I § 13 (h) står det at vedtak om salg eller bortfeste av hele eller vesentlige deler av eiendommen, samt vedtak som innebærer vesentlige endringer av sameiets karakter, krever enstemmighet blant sameierne.

Startet pianobar

I 2003 startet Dolly Dimple opp med restaurant i de lokalene som i dag benyttes av Solsiden Pianobar og Nattklubb. Daværende formann i Irisgården AS skrev den gang til Irisgården Velforening og til Os kommune at de ville ta hensyn til sine naboer på best mulig måte. Dette er bl.a. grunnen til at det ikke er blitt etablert pub i huset.

I 2005 var det på tale å etablere et treningsstudio i huset (Cha Zet). Dette ble ikke en realitet grunnet resultat av lydprøver som viste for høye verdier.

Grunnet dårlig økonomi valgte Dolly Dimple å avslutte leieforholdet og lokalene ble senere overført til Sagstad Drift AS.

Artikkelen held fram under annonsen.

I 2012 startet han opp med pianobar. Avtalen med styret i velforeningen var å forsøke med pianospilling en gang i måneden, men dette ble uten varsel økt til hver helg. Allerede fra første kveld/natt ble det fra beboerne påpekt at støynivået var alt for høyt. Dette ble ved mange anledninger formidlet til driver av stedet, Tor André Sagstad, både i samtaler og via SMS. Hver gang lovet han å se på saken uten at det førte til at støyen ble redusert.

- Ble ikke informert om nattklubb

3. desember 2013 gir Irisgården AS Sagstad Drift AS fullmakt til å søke om nattklubb-løyve og dermed økt åpningstid. Irisgården velforening ble ikke informert om at søknaden var sendt til Os kommune. Lensmannen og NAV Sosial frarådet at utvidet løyve ble gitt. Under sterk tvil bl.a. på grunn av at lokalet var plassert under boliger og at flere boliger var under bygging i området, går administrasjonen likevel inn for utvidet løyve.

Senere viser det seg at vedtaket er fattet på feilt grunnlag. Bruksendring fra restaurant til nattklubb krever etter Plan og bygningsloven nabovarsel. Dette ble ikke etterspurt da formannskapet hadde søknaden til vurdering og ble først påpekt av Irisgården Velforening på styremøte i Eierseksjonnsameiet i april 2015.

Fikk pålegg

16. april 2015 ble det sendt brev til Os kommune vedrørende mulig brudd på Plan og bygningsloven. Dette ble bekreftet, og Sagstad Drift AS fikk pålegg om å søke om bruksendring fra restaurant til nattklubb. Søknaden ble formidlet via arkitektkontoret ABO den 31. Juli 2015.

Parallelt ble det fra velforeningen sendt klage på støyforhold fra Solsiden Pianobar til kommuneoverlegen (29. mars 2015).

Utover året ble det fattet ulike vedtak som i all hovedsak støttet Irisgården Velforening sine synspunkter om at nye støyprøver måtte foretas under normal drift. Motparten anket alle vedtak og saken ble stadig utsatt.

22. september 2016 vedtar Os kommune (Helse, omsorg og beredskap) at Sagstad Drift AS skal utføre nye støymålinger på egen rekning både utendørs og inne i de mest affiserte boliger i samme bygg. Saken ender tilslutt hos Fylkesmannen i Hordaland som den 4. februar 2016 stadfester vedtaket om at Solsiden pianobar/nattklubb skal utføre nye støymålinger.

Kunne ikke ankes

Ifølge brev fra fylkeslege var saken med dette endelig avsluttet og kunne ikke ankes.

Artikkelen held fram under annonsen.

Saken har også to ganger vært til behandling i Plan-og bygningsutvalget, siste gang 18. februar 2016. I vedtaket ble det stilt fire krav for at bruksendring fra restaurant til nattklubb skulle bli godkjent. Et av kravene var at "naudsynte løyve etter folkehelselova vert gitt".

Frist for å oppfylle vilkåret ble satt til fire uker fra tiltakshaver mottok melding om vedtaket. "Dersom vilkåra ikkje vert stetta vil løyvet bli omgjort til avslag, jfr. Fvl.§35."

12. april 2016 (2 måneder etter vedtaket) sender byggesaksavdelingen i Os kommune brev og ber om kommentar til hvorfor nye støymålinger ikke er utført. De vil ha tilbakemelding inne 14 dager.

13. mai 2016 blir det sendt varsel til Tor Andre Sagstad om stenging av Solsiden pianobar/nattklubb dersom det ikke utføres nye støymålinger av uavhengig part. Beregningene skal skje i henhold til nordisk beregningsmetode for industristøy. Tidsfrist for måling blir satt til 5 uker fra 13. mai 2016. Ved manglende resultat innen den dato blir Solsiden pianobar stengt på dagen.

- Ingen målinger utendørs

Det er i alt utført tre støymålinger hvorav de to første (mars 2013 og juni 2016) var uten verdi. Kravet om at prøvene skulle være uanmeldt og under full drift ble ikke overholdt Sagstad var selv til stede ved begge målinger; han skaffet musikk og pianospiller og det var ingen gjester i lokalet. Det ble heller ikke utført målinger utendørs som var et krav fra kommuneoverlege og fylkeslege.

Etter en lang kamp lyktes det endelig å få til en uanmeldt lydtest under normal drift. Denne ble utført natten 27. til 28.august 2016. Målingene ble foretatt mellom klokken 00:15 og klokken 03:30. Det ble målt inne i soverom og utenfor soveromsvindu. Resultatene utendørs viste en LpAF, maks verdi på 67dB. Veileder fra Helsedirektoratet sier at grensen for LpAF, maks om natten er 55dB. Lyd i dB beregnes etter en logaritmisk skala. 3dB tilsier en dobling av lydtrykket (eller energien i lyden). Øker man dB(A) med 10 så fordobler man den subjektive styrken av lyden.

Lydnivået inne viste en LpAF,maks på 33dB. Grenseverdien her er 27dB. Dette tilsier en subjektiv økning av lydstyrken på 60% over tillatt grenseverdi.

Overstiger med solid margin

Måleresultatene er også vurdert av rådgiver for Norsk forening mot støy (Pål Jensen). Han uttaler at LpAF, maks overstiger grenseverdien med solid margin.

Artikkelen held fram under annonsen.

Med dette som bakgrunn fatter kommuneoverlelgen sitt vedtak om redusert åpningstid for Solsiden Pianobar. "Dette på bakgrunn av ei medisinskfaglig vurdering av helseskade og rimelighet. Solsiden har et støynivå som medfører helsefare og helseskade. Solsiden bryt folkehelselova".

I varselet om vedtak som er et offentlig dokument tilgjengelig for alle på kommunen sine hjemmesider står det også at Solsidens håndtering av denne saken har fremstått som svært problematisk. "Det kjem heilt klart fram i korrespondanse at dei ikkje trur det er eit reelt støyproplem. Dei har heile tida aktivt kjempa mot støymålingar og på den måten motarbeida kommunelegen i hans jobb. Alle målingar har måtta blitt tvunge gjennom. Til slutt vart fokuset vendt mot andre kommunalt tilsette høgare i kommunehierarkiet samt politikarar for å påverka saka. Denne kommunikasjonsforma er unik i Os i helsevernsammenheng. Det er gjort over 100 enkeltvedtak dei siste åra uten at det er sett liknande kommunikasjonsform."

Hele rapporten kan leses på Os kommune sine hjemmesider. Arkivsak 16/31622.

Alle vedtak satt til side

I brev av 1. september til Tor André Sagstad skriver kommuneoverlegen at åpningstidene på Solsiden må reduseres. Han kan klage, men forholde seg til de frister som er satt.

Det kom derfor som et lyn fra klar himmel at kommuneoverlegens varsel om vedtak blir omgjort av rådmann Christan Fredrik Fotland. Dette grunnet nye opplysninger i saken som krever ytterligere saksutredning. Hva disse nye opplysningene er, blir ikke konkretisert, men saken blir nå sendt over til Helsevernetaten i Bergen kommune.

Solsiden kan inntil videre fortsette som før med åpningstider i helgene fram til klokken 03:30. Til tross for brudd på Plan og bygningsloven har Solsiden fått fortsette i hele søknadsprosessen som om bruksendring allerede er vedtatt. Etter en "demokratisk" prosess som har vart i 18 måneder setter rådmannen alle vedtak til side. Begrunnelsen er at "dette er ei så viktig sak for oss at vi er nøydde for å få ei objektiv, tverrfagleg vurdering, og eit vedtak som kan stå seg i ei eventuell klagesak til Fylkesmannen"

Svært skuffende av rådmannen

Alle offentlige instanser sier at det ikke bør plasseres dansemusikk/diskotek i samme bygning som boliger. Det vil nesten alltid medføre støykonflikt dersom avstanden fra nattklubb er nærmere enn 100 m. Nærmeste leilighet i Irisgården er plassert syv meter fra nattklubben.

Lydtest tatt under normal drift viser et støynivå fra Solsiden Pianobar og Nattklubb som ligger langt over tillatte grenser både ute og inne. Det er veldokumentert at det er helseskadelig med eksponering for støy og søvndepresjon over tid (WHO/Norsk folkehelseinstitutt). Bare luftforurensing gir mer helseplager fra omgivelsene enn støy.

Artikkelen held fram under annonsen.

WHO presiserer i en rapport at 1,8% av alle hjerteinfarkt i de vesteuropeiske land er forårsaket av støy, dvs. ca. 500 personer i Norge hvert år.

Vi som bor i Irisgården har kjøpt leiligheter og etablert oss sentralt i Os; i tiltro til at bestemmelser i helselover og vedtekter vil bli ivaretatt av kommunale myndigheter og huseier. Det er derfor svært skuffende at kommunens øverste administrative leder overprøver kommuneoverlegens medisinskfaglige råd og griper inn på en måte som nødvendigvis forlenger de plager vi har måttet leve med siden Solsiden-på sviktende grunnlag- etablerte nattklubb i bygningen vi bor i.

Uforståelig

Vi stiller oss uforstående til at nattklubb-virksomheten får fortsette mens det pågår nye utredninger, nå i regi av Bergen kommunes Helseetat. En nattklubb hører ikke hjemme i en bygning som inneholder boliger.

Det er allment akseptert og burde være enkelt for Os kommune å forholde seg til.

Helge Haugland

Talsperson

Styret

Irisgården Velforening