Man kunne vanskelig funnet en mer uheldig plassering av en oppdrettslokalitet
Vi er sterkt kritisk til den foreslåtte utvidelsen av anlegget Aldalen.
Dette lesarbrevet vart sendt som uttale til høyring til detaljreguleringa av Aldalen akvakulturanlegg i Bjørnafjorden kommune.
Bakgrunnen for saken er planene om legging av en sjøkabel via Samnangerfjorden for elektrifisering av sokkelen. Dette gjør at Bolaks A/S må endre ankerfester og fortøyning for dagens oppdrettslokalitet Aldalen i Samnangerfjorden.
Artikkelen held fram under annonsen.
Norges Jeger- og Fiskerforbund Hordaland (NJFF Hordaland) er sterkt kritisk til den foreslåtte utvidelsen av anlegget Aldalen både i form av økt antall merder samt et vesentlig større arealbruk i fjorden.
Dette anlegget ligger allerede svært uheldig til i forhold til viktige bestander av laks og sjøaure i Samnangerfjorden. Av disse er de tre viktigste elvene Tysseelva, Hopselva og Lønningdalselva.
Faktum er at man vanskelig kunne funnet en mer uheldig plassering av en oppdrettslokalitet i hele fjordsystemet for vill laksefisk enn lokaliteten Aldalen.
All ut- og innvandrende villaks og sjøaure må allerede i dag passere tett på eksisterende anlegg, da anlegget befinner seg i et smalt sund. Fôrspill fra anlegget vil erfaringsmessig samle en del større fisk som beiter på dette. Dette kan føre til økt predasjon særlig på utvandrende laksesmolt fra f.eks Tysseelva.
Siden ut- og innvandrende laks og sjøaure allerede i dag må passere tett på anlegget, vil den også være utsatt for lakselussmitte.
Lokaliteten Aldalen hadde for øvrig helt opp i åtte hunnlus per fisk i fjor sommer. Dette er 14 ganger tillatt maksnivå for årstiden på 0,5 hunnlus per fisk (Kilde: Barentswatch Fiskehelse). Det er helt åpenbart at dette vil medføre et utilbørlig smittepress av lakselus på vill laks og sjøaure i dette fjordsystemet.
NJFF Hordaland frykter i tillegg at økningen i antall og størrelse på merdene i anlegget er en forberedelse til å øke mengde fisk på lokaliteten på noe sikt. Dette vil i så fall ytterligere forverre forholdene for villaks og sjøaure fra de tre elvene lengre inne i fjorden.
Hovdasundet, som det er snakk om her, er mindre enn 800 meter på tvers på det smaleste.
Artikkelen held fram under annonsen.
Hvis anlegget utvides ytterligere i dette smale sundet, slik det er omsøkt, vil villaksen og sjøauren fra elvene innover i fjorden nærmest måtte svømme gjennom merdene på sin vandring.
NJFF Hordaland mener at denne lokaliteten ikke er miljømessig bærekraftig. Bolaks A/S burde derfor etter vår oppfatning heller benytte anledningen til å finne en egnet erstatningslokalitet, gjerne innen Bjørnafjorden. Andre oppdrettsselskap i regionen har allerede - eller arbeider for dette nå - lagt ned enkeltlokaliteter som er miljø- og driftsmessig suboptimale. Biomassen fra nedlagte lokaliteter er da ofte flyttet til andre bedre egna lokaliteter, som da har fått tilsvarende økt biomasse.
I dette tilfellet har selskapet Bolaks mange andre lokaliteter i regionen, i Fusafjorden, Bjørnafjorden og i Samnangerfjorden. På sikt bør etter NJFF Hordalands oppfatning, lokaliteten på Aldal derfor legges ned, mens fisken flyttes til nærliggende anlegg som da får økt mengde fisk.
Bolaks A/S vil da ikke få redusert produksjonen, men på sikt få stordriftsfordeler på grunn av færre lokaliteter. Dette vil samtidig være positivt for miljøet, og ikke minst for villaksen og sjøauren i Tysseelva, Hopselva og Lønningdalselva.
NJFF Hordaland vil avslutningsvis påpeke, i likhet med et tidligere innspill fra Fiskeridirektoratet, at en utvidelse av et akvakulturområde som her, primært bør avklares i overordet plan.
NJFF Hordaland