Torsdag 22. februar var Fortidsminneforeningen Os Lokallag vertskap for et arrangement kalt «LokalKraft» i regi av Fortidsminneforeningen og Erling Okkenhaug.
Torsdag 22. februar var Fortidsminneforeningen Os Lokallag vertskap for et arrangement kalt «LokalKraft» i regi av Fortidsminneforeningen og Erling Okkenhaug.

“Klar, ferdig - for sent!” er en helt reell situasjon i svært mange kommuner

Lokallaget ønsket med LokalKraft-arrangementet å formidle og informere den gjengse innbygger i Os om hvordan man kan engasjere seg i stedsutvikling. Samtidig må man i slike sammenhenger bruke skrekkens eksempler for å vise hvor ille det KAN bli om man ikke sier noe.

Torsdag 22. februar var Fortidsminneforeningen Os Lokallag vertskap for et arrangement kalt «LokalKraft» i regi av Fortidsminneforeningen og Erling Okkenhaug. Det gjennomgående tema for LokalKraft-arrangementene er «hvordan kan man som innbygger påvirke stedsutvikling?», og arrangementet er en del av en foredragsserie som har blitt tilbudt landet rundt til Fortidsminneforeningens avdelinger og lokallag.

I det som hittil er en håndfull byer har Trond Rødsmoen fra FMF og Erling Okkenhaug holdt foredraget, og der vist eksempler - både gode og dårlige - på byggeprosjekter og byutviklingsstrategier fra både inn- og utland. Også fra stedet hvor arrangementet holdes. Hovedmålet med foredragskvelden er å gjøre innbyggerne bevisste på hvordan en byggesaksprosess virker, og når i prosessen enkeltpersonen kan ha en innvirkning.

Artikkelen held fram under annonsen.

Hovedbeskjeden fra foredragene er at man skal tenke helhetlig i byutvikling og at man av og til kan, bør og må kreve bedre forslag dersom det som ligger på bordet ikke er godt nok.

LokalKraft-arrangementet 22. februar var for Os lokallag tiltenkt til innbyggernes orientering først og fremst, i tråd med hovedmålet som nevnt over. Som i de andre byene hvor denne foredragsturnéen har vært, så har arrangøren gjort seg kjent med noen lokale, aktuelle byggesaker i forkant. I tilfellet Os ble informasjonen hentet inn fra kommunens egne nettsider, i tillegg til møtereferater gjengitt i både Midtsiden og Os og Fusaposten fra de siste månedene. Styreleder i lokallaget ble bedt om å presentere noen aktuelle saker som introduksjon til møtet, og tok dermed opp de som kan anses å være både de viktigste og de mest omdiskuterte i Os den siste tiden; Steinneset, Finnebrekka, parkeringshuset på Osøyro og Fjellheim.

I saken om parkeringshuset la hun ekstra vekt på den gamle brannstasjonen og “linjo”, som begge er vurderte som kulturminner sammen med Fjellheim i oppstartsmeldingen for planen for sentrum vest. I det materialet som er presentert, er det ikke noe som tar opp at dette er nyere tids kulturminne og teknisk kulturminne. I tillegg viste hun til at innkomsten til Osøyro vil bli en trang passasje, og nevnte aksen mellom brannstasjonen og det gamle bankbygget som representerer en historisk siktlinje mellom disse signalbyggene i det gamle Osøyro. Både eldre og nyere tids kulturminner i fare ble brakt på bane, så vel som problemstillinger tilknyttet fortetningsstrategien på Os.

Det ble tidlig delvis reagert på at Okkenhaug brukte et bilde av Os Sjøfront som et eksempel på dårlig stedsutvikling og dårlige valg tatt av utbygger. Det gikk gjerne fort en kule varmt innledningsvis, men samtidig kan vi gjerne alle være enige i at å diskutere en problemstilling tilknyttet eksempelvis Nøstet i Bergen er fint lite relevant for et stedsutviklingsarrangement på Os. At en stedsaktivist med 15 års erfaring i feltet trekker frem et eksempel fra den aktuelle bygden for å illustrere dårlig utbygging, må man nesten forvente.

Lokallaget ønsket med dette arrangementet å formidle og informere den gjengse innbygger i Os om hvordan man kan engasjere seg i stedsutvikling. Samtidig må man i slike sammenhenger bruke skrekkens eksempler for å vise hvor ille det KAN bli om man ikke sier noe. “Klar, ferdig - for sent!” er en helt reell situasjon i svært mange små og store kommuner.

Okkenhaug påpekte flere ganger i løpet av kvelden hvor glad han var over å høre innspillene til de av de fremmøtte som var politisk tilknyttet. Det var en svært positiv opplevelse for arrangør at så mange lokalpolitikere og medlemmer av kommunens administrasjon stilte på arrangementet, men det var klart at dette også da preget dialogen og innspillene fra publikum i løpet av kvelden.

Det var tydelig for oss som var til stede at et slikt og lignende arrangement, er nødvendig - også i Os. Fortidsminneforeningen Os Lokallag stiller seg absolutt til rådighet til å få dette til, og er ivrig på et godt samarbeid med både kommunens administrasjon og politikere for å formidle viktigheten av lokalt engasjement i byggesaker. Dette antar vi også er et felles mål for alle.

Gøril Nordtvedt

Styremedlem

Artikkelen held fram under annonsen.

Styret i Os Lokallag av Fortidsminneforeningen