Kan en kutte før en vet hva oppgavene er?
Vi vil advare kommunestyret i Bjørnafjorden mot å ha hastverk i denne saken.
Kreftforeningen er kjent med at det er foreslått en rekke kutt i helse- og velferdsbudsjettet i Bjørnafjorden i kommunestyremøtet 30. mars. Vi er svært bekymret for at dette nå gjøres uten at man kjenner konsekvensene dette vil ha for mennesker i sårbare situasjoner i tilstrekkelig grad.
I 2021 var det 167 bjørnafjordinger som fikk beskjed om at de hadde kreft, og til sammen er det nesten 1.400 personer i kommunen som lever med eller etter en kreftsykdom.
Artikkelen held fram under annonsen.
Noen av disse går på jobb, og lever helt vanlige liv, takket være god behandling og god oppfølging, mens for andre blir livet fullstendig snudd på hodet av kreftsykdommen.
Kommunens støttetjenester er svært viktige for personer som lever med alvorlig sykdom og deres pårørende. Når en rekke av disse tjenestene nå står i fare for å kuttes med et pennestrøk, er vi usikre på om kommunen har tenkt godt nok igjennom hvilke konsekvenser dette får for pasienter og pårørende.
Hvordan skal utfordringene kommunen vil møte i tiden som kommer, løses, når man kutter i stillinger og tjenester?
Antall krefttilfeller vil øke med 50% i løpet av de neste ti årene. I Bjørnafjorden vil det si 85 flere krefttilfeller årlig, altså 252 sammenlignet med 167 i dag. Har kommunestyret tatt dette med i beregningen, når de foretar disse kuttene i helsetjenestene?
Nå er arbeidet med implementeringen av pakkeforløp hjem for kreftpasienter i gang. Hensikten med dette er å avdekke behov kreftpasienter har, når de kommer hjem til Bjørnafjorden etter en kreftdiagnose. Dette kan være behov for rehabilitering, psykososial støtte eller hjelp til mestring i en ny tilværelse etter sykdom og behandling.
Målet er å gi pasienter bedre mulighet til å finne fotfeste i sitt nye liv i og etter behandling, både på jobb og på hjemmebane.
Videre ser vi at PWC-rapporten peker på økt involvering av frivillige i helsetjenestene, som et mulig innsparingstiltak. Kreftforeningen er en organisasjon som jobber veldig mye med frivillighet, også i samarbeid med Bjørnafjorden kommune. Vi erfarer at frivillighet er et viktig supplement til kommunale helsetjenester, men kan ikke erstatte disse. Frivillighet kan derfor ikke ses på som et innsparingstiltak.
Verdien i frivilligheten ligger ikke i innsparing, men i at pasienter og pårørende opplever å møte mennesker som er der uten å få betalt, fordi de har et genuint ønske om å være der for et medmenneske.
Artikkelen held fram under annonsen.
Vi vil advare kommunestyret mot å ha hastverk i denne saken. Vi har respekt for at kommunen må kutte i kostnader, men slik vi ser det, kuttes det nå i tjenester og tilbud, og fjernes kompetanse, samtidig som det jobbes med å avdekke pasientenes behov på en bedre måte.
Vi i Kreftforeningen synes det er lite forenelig å kutte i helsetjenester, samtidig som nasjonale føringer legger opp til at kommunen skal ha en økt innsats på området. Har kommunestyret tenkt gjennom hvordan de skal møte de behovene som avdekkes i pakkeforløp hjem?