Jeg vil ha svar
Selv om ingen ønsker eller håper det, kan det komme tider hvor fastleger slutter og stillinger blir vakante.
I mai 2018 flyttet jeg til Fusa, nå Bjørnafjorden kommune. I kommunen jeg flyttet fra, hadde jeg den samme fastlegen i mer enn 35 år. I et slikt forhold er det naturlig at fastlegen kjenner min helsetilstand i detalj.
I Bjørnafjorden kommune har jeg ikke fått tildelt fastlege før i disse dager. Jeg har stått på vikarliste ved Eikelandsosen legekontor i mer enn fem år. Rett nok fikk jeg tildelt fastlege i begynnelsen av året, men i brevet blir det opplyst at min fastlege var ute i permisjon. Kort tid senere får jeg nytt brev med opplysning om at min tildelte fastlege hadde sluttet og jeg var tilbake på vikarlisten. Jeg møtte aldri denne fastlegen. På generelt grunnlag undres jeg om fastleger får godtgjørelse for sine pasienter som står på fastlegelisten, også når legen er i permisjon?
Artikkelen held fram under annonsen.
Jeg vil tro at både jeg og andre er nysgjerrige på hvordan dette fungerer. Den eller de i kommunen som forvalter legetjenester vet dette og det ville være hyggelig for oss andre å få vite (selvsagt på generelt grunnlag).
Å være uten fastlege i mer enn fem år er ingen hyggelig tilværelse, særlig når alder og skader melder seg. I løpet av denne tiden tror jeg at jeg har truffet rundt 20 forskjellige leger. Av naturlige grunner "kjenner" de ikke meg. Når jeg kommer fra et fastlege-forhold med samme lege i mer enn 35 år, vet jeg hvilken verdi dette har.
Jeg begynte å undres, hvorfor får jeg ikke tildelt fastlege?
Alle vet vi at det har vært legemangel og vakante legestillinger. Dette er nok i hovedsak forklaringen på at noen står på vikarlisten. Men jeg vil tro at når innbyggere flytter eller faller fra, så åpner det mulighheter for de som står på vikarliste. Det er da jeg blir nysgjerrig - hvordan forvalter de ansvarlige en slik situasjon. Hvem velges fra vikarlisten og hvilke regler, normer eller kriterier følges? Jeg hadde ventet i mer enn fem år. Hva er mine utsikter til å få fastlege?
På generelt grunnlag ønsket jeg å få kjennskap til de rutiner, regler eller normer som de ansvarlige følger i situasjoner når det blir "ledige" plasser.
Jeg blar opp på kommunen sine hjemmesider og leter meg fram til den eller de som jeg ville tro har ansvaret. Finner mailadresse til leder for legetjenester og sender følgende spørsmål:
– Hva er kriteriene for å få fastlege i kommunen ?
– Finnes det kriterier for hvor på venteliste innbyggere blir plassert ?
Artikkelen held fram under annonsen.
– Er det alder?
– Er det botid i kommunen?
– Er det vedkommende sin generelle helsesituasjon?
– Eller er det andre grunner?
Denne mailen sendte jeg 17.oktober og jeg la til at jeg håpte at vedkommende var den rette til å gi meg svar.
Vel én uke etterpå fikk jeg brev om at jeg var tildelt fastlege, men ingen svar på mine spørsmål.
Jeg er generelt samfunnsengasjert og nysgjerrig. Av den grunn ville jeg fortsatt vite hvordan kommunen på generelt grunnlag forvalter og tildeler fastlege til de på vikarlisten. Og ikke minst, det kan komme nye situasjoner hvor leger slutter og stillinger blir vakante.
I særlig grad er jeg bekymret for hva som kan komme til å skje hvis legevakten i Eikelandsosen blir nedlagt fra 1. juli 2024. Det kan få konsekvenser for legesituasjonen ved legesenteret. Jeg vil forvente at dette vil telle med i den utredning/analyse som skal gjennomføres i 1. halvår 2024. Men hvor mye vil et slikt tenkt scenario bli tillagt vekt?
Artikkelen held fram under annonsen.
6. november sender jeg derfor ny henvendelse. Viser til min første mail og ber på høflig måte om info. Per dags dato har jeg ikke fått noen tilbakemelding. Hvorfor svarer ikke kommunen?
De ansatte og politikerne er der for å tilrettelegge til det beste for alle innbyggerne. I Forvaltningloven står det at en henvendelse til kommune skal besvares innen én måned. Hvis det ikke er mulig å gi et endelig svar innen én måned, skal det gis et foreløpig svar. Forvaltningsloven er regler for hvilke henvendelser som skal behandles på denne måten. Uansett om mine spørsmål skal behandles i.henhold til Forvaltningsloven eller ikke, bør det være i alles interesse at kommunen har som ambisjon å svare på henvendelser i rimelig tid og gjerne innen Forvaltningslovens bestemmelser.
Det nærmer seg jul og dagene burde fylles med gladsaker. Det er derfor synd at jeg må fokusere på dette. Men kommunen har hatt mer enn rimelig tid til å svare på min henvendelse som ble sendt 17. oktober. Hvis ikke mottaker i kommunen var den rette til å svare, hadde jeg forventet at jeg ville få en tilbakemelding om dette. Men det har vært total taushet.
Nå oppfordrer jeg kommunen til å gi generelle svar slik at alle vi som har stått på vikarlisten kan bli orienterte om hvordan vi blir forvaltet når det kommer en ledig fastlegeplass.
Selv om ingen ønsker eller håper det, kan det komme tider hvor fastleger slutter og stillinger blir vakante.
Bjørnafjorden kommune, ordet er deres. La oss bli orienterte.
Tor Reinhard Torvund
Strandli/Strandvik