– Samfunnsøkonomisk og sett i lys av målet med samhandlingsreformen, synes dette som et steg tilbake i tid, skriv Morten Søfteland i dette lesarbrevet.

Hvordan sikre gode helsetjenester i Bjørnafjorden i fremtiden?

For å sikre gode helsetjenester i Bjørnafjorden kommune også i fremtiden, må en sikre nok og rett kompetanse, samt at en kan tilby gode lønns- og arbeidsbetingelser i dag.

Kommune-Norge står overfor store utfordringer både med tanke på økonomi og med tanke på den demografiske utviklingen.

Bjørnafjorden kommune er en av fire kommuner i Vestland fylke som ikke vil ha en overrepresentasjon av eldre innbyggere i nær fremtid.

Artikkelen held fram under annonsen.

Således har de større muligheter til å kunne «klare seg selv» med kompetanse innen helsetjenesten fra ansatte som bor i kommunen.

Såfremt de rigger seg på en slik måte at Bjørnafjorden kommune oppleves som en attraktiv arbeidsgiver, og som kan tilby gode lønns- og arbeidsvilkår for ansatte, og gode tjenester for innbyggerne.

Sykefravær

Sykefraværet for de ansatte i helsetjenesten i Bjørnafjorden er pr i dag på 13 prosent.

Sykefraværet kan sees som et tegn på den belastningen som de ansatte erfarer når de går på jobb i helsetjenesten i Bjørnafjorden kommune. En sparing der færre fagfolk skal gjøre den samme jobben, der ofte pasientene er sykere og har større behov for behandling, pleie og omsorg, kan føre til en enda større belastning på de ansatte, med påfølgende økt sykefravær.

Norsk Sykepleierforbund er bekymret for de ansattes helse, og for Bjørnafjorden som arbeidsgiver sin mulighet til å rekruttere og beholde sykepleiere og annet helsepersonell ved en slik utvikling.

Den økonomiske situasjonen i Bjørnafjorden kommune har ført til at politikere og administrasjon har satt i verk ulike tiltak for redusere de store kostnadene knyttet til helse i kommunen.

Enkelte av tiltakene er å omstille sykepleiere med spesialkompetanse.

Sykepleiere som har fulgt opp pasienter med lungesykdommer som KOLS og kreftsykdommer i hjemmet. En oppfølging som har gitt trygghet og støtte for den enkelte pasient, som har fremmet samhandling mellom kommune og sykehus, og som mest sannsynlig også har medvirket til unødige innleggelser for de aktuelle pasientene i spesialisthelsetjenesten.

Artikkelen held fram under annonsen.

Endringen som har blitt gjennomført vil mest sannsynlig føre til flere sykehusinnleggelser, og kanskje også et økt behov for kortidsplass i sykehjem for å følge opp de aktuelle pasientene?

Et steg tilbake i tid

Samfunnsøkonomisk og sett i lys av målet med samhandlingsreformen synes dette som et steg tilbake i tid. Både med tanke på utfordringene sykehusene allerede har med en økende andel av innleggelser, men også for den enkelte pasient sin livskvalitet.

For de aktuelle sykepleierne er mulighetene store til nye arbeidsforhold i nabokommunene, reisevei til for eksempel Bergen er blitt endret etter den nye tunellen på E 39 til Bergen. Der både Helse Bergen og Bergen kommune synes som alternative arbeidsgivere.

En økt grunnbemanning vil være mer gunstig for kommuneøkonomien enn alternativet med å bruke innleie fra vikarbyrå, som ofte koster to-tre ganger mer enn en fast ansatt. I tillegg til kontinuiteten i arbeidet og hvordan det påvirker arbeidsmiljøet.

Med vennlig hilsen

Morten Søfteland, Hovedtillitsvalgt Norsk Sykepleierforbund Bjørnafjorden kommune

Reidun Stavland, fylkesleder Norsk Sykepleierforbund Vestland

Cecilie Hammersland, nestleder Norsk Sykepleierforbund Vestland