Gjør Os kommune det dyrere å drive idrettsaktiveter?
Det handler om at alle skal ha råd til å være med på fotball og håndball.
Det er positivt at Os kommune sitt bidrag til drift og vedlikehold av idrettsanlegg, som eies av idrettslagene, skjer etter et likhetsprinsipp. Det som er problemet er at tilskuddet er for lavt for idrettslagene, men synes å være på riktig nivå for det anlegget som kommunen selv eier.
Artikkelen held fram under annonsen.
Jeg har i dag lest to innlegg som handler om hvor dyrt det er å drive idrett. Gunnar Stavrum har i sitt blogginnlegg på nettavisen skrevet: «Fotball er kun for dem som har råd». Dette ble fulgt opp av en fotballmamma som hadde et innlegg i BA (Bergensavsien). Dette handler om alle de barn som ikke har råd til å være med på fotball og håndball. Idretter som er ansett for å være økonomisk lavterskelidretter blir dyrere og dyrere. Hvem skal ta ansvaret for dette?
Dobbelt så høye kostnader
1. januar 2016 overtar Os kommune driftsansvaret for den delen av Os Idrettspark Kuventræ som ikke er kommunal. De to fotballbanene gir med ny modell klubben et tilskudd på kr. 100.000 til drift og vedlikehold. De faktiske kostnadene er minst dobbelt så høye, og da har jeg forutsatt at vedlikeholdet blir gjort på dugnad.
Med dette nivået på overføringene vil det anlegget som Os Kommune selv eier skinne som en perle, mens kvaliteten på naboanlegget vil bli dårligere og dårligere på grunn av etterslep i vedlikeholdet. Jeg synes ikke det er greit!
Kommunen har med sitt vedtak sagt at det er greit at prisen på å drive idrettsaktivitet øker, og at regningen sendes foreldrene til de aktive barna. Jeg synes foreldrene betaler nok, og jeg er bekymret for de som faller utenfor.
Vi som deltar frivillig bruker mye tid på å minimere kostnaden nettopp fordi vi ønsker at alle barn skal kunne oppleve det sosiale og utviklende med å være en del av et idrettslag. Vi ønsker alle med, men dette vedtaket bidrar dessverre til det motsatte.
Knut Haddal
Leder Os Fotball