Et nyttårsbrev til deg som føler deg «treg» og energifattig, ensom eller nedtrykt
Du kjenner deg kanskje igjen på enkelte av disse symptomene, og har lurt på hva du kan gjøre for å bli kvitt plagene.
Jeg ønsker å sende et nyttårsbrev til deg som føler deg «treg» og energifattig, ensom, nedtrykt, urolig og bekymret, og/eller selvbebreidende, oppgitt, og pessimistisk med tanke på fremtida.
Alt dette er typiske symptomer som kjennetegner de som plages med det vi kaller depresjon. Symptomene varierer og har ulik alvorlighetsgrad.
Artikkelen held fram under annonsen.
Du kjenner deg kanskje igjen på enkelte av disse symptomene, og har lurt på hva du kan gjøre for å bli kvitt plagene.
Du kan oppsøke fastlegen for å be om hjelp. Da får du sannsynligvis utskrevet antidepressiva. Du kan gå til psykologen, og da vil du sannsynligvis få tilbud om en terapeutisk metode vi kaller kognitiv adferdsterapi.
Den handler om 1) å identifisere tankene som utløser disse negative følelsene, 2) å utforske gyldigheten av disse negative tankene, for deretter 3) å erstatte ugyldige tanker med mer gyldige.
Et tredje alternativ er å gjøre noe selv med eller uten profesjonell hjelp. Hva med bruk av en form for fysisk aktivitet?
Vi vet med sikkerhet at fysisk aktivitet letter depresjon (vitenskapelig dokumentert). Du tenker kanskje at det blir for krevende akkurat nå, eller at du har så lite erfaring med det fra tidligere. Ja, det er forståelig i din situasjon at det er vanskelig å komme i gang. Dersom du i tillegg mangler erfaring fra tidligere blir det sikkert dobbelt så håpløst å tenke dette som en løsning.
Det er da jeg vil trekke frem et ordtak som har vært til hjelp for mange i din situasjon: «Fake it until you make it». Det handler om å late som, dvs. gi deg selv sjansen til å prøve det ut. Dersom du da også er den som kan inngå avtale med en annen om å prøve det ut sammen, er sannsynligheten større for å få det til. Da vil det i tillegg ha en sosial dimensjon og virke gjensidig forpliktende - en vinn/vinn situasjon.
Dersom du har erfaring med bruk av fysisk aktivitet fra tidligere, kan du også stille deg følgende spørsmål: «Har jeg noen gang angret på å ta denne turen eller oppsøkt treningssenteret?».
Ekstra overbevisende kan det virke dersom du stiller spørsmålet høyt til deg selv med svar. Det kan også være motiverende å benytte en app (Strava), der du registrerer turene.
Artikkelen held fram under annonsen.
Da gjenstår det å ønske deg lykke til med jobben!