Å investere i fremtidens arbeidsplasser
Du skal tenke deg om to ganger om noen påstår at man bevarer arbeidsplasser ved å fortsette gårsdagens oljepolitikk.
Til deg som vil ha oljeinvesteringer for å trygge arbeidsplasser. Det er bra du tenker på det! Å legge til rette for trygge arbeidsplasser, nå og i fremtiden, er en sentral oppgave.
Spørsmålet er hva som er de rette investeringene, om vi skal ha disse arbeidsplassene. Vi ser at de store bilprodusentene, eksempelvis VW, Audi og Mercedes har stoppet alt fokus på bensin og diesel-biler. Engangsplasten blir forbudt. Tekstilprodusentene leter etter alternativer til polyester. Ja, i stort sett alle bransjer er fokuset på hvilke teknologi som kan avløse oljebaserte produkter. Da må vi ikke stikke hodene i sanden og fokusere på alt som er laget av plast i dag.
Artikkelen held fram under annonsen.
Det enorme fokuset er nå styrt av markedet og investorer. Da får det være en personlig sak om man er klimaskeptiker eller ikke. Markedet durer på uansett.
Når vi investerer i nye oljefelt, tar det rundt ti år før de er i drift, mens feltet driftes i 40-50 år. Investeringen må altså vurderes i 50-årsperspektiv. Da snakker vi om økonomisk risiko. Og i oljebransjen er denne risikoen på milliardnivå. Vi risikerer våre felles penger, og vi risikerer fremtidige arbeidsplasser.
Når Frp, INP, Demokratene og PDK er samforente i sin tro på fortsatt oljeleting, er det ikke med oljeanalytikernes velsignelse. Oljeanalytikere vektlegger derimot risikoen for at oljefeltene blir såkalte stranded assets, verdiløse investeringer.
Får vi et nytt Kodak moment?
I 1988 hadde Kodak 145.000 ansatte. Det er nesten på nivå med alle ansatte i den norske petroleumssektoren. I 1996 hadde Kodak to tredjedeler av fotofilmmarkedet i verden. Men så gikk det raskt nedover. Kodak forsto ikke den digitale trenden. I 2012 søkte de konkursbeskyttelse, med 19.000 ansatte igjen.
Og det har skjedd i Norge også. På slutten av 1800-tallet var Arendal et økonomisk tyngdepunkt, med over 4.000 ansatte i skipsfarten. Byens 49 redere satset på seilskuter. Å investere i dampbåter var dyrt og risikabelt. Men ved å overse trenden, ble massearbeidsledighet direkte følge.
Hva er trenden nå? Har det en påvirkning at EU vil gå lengre enn Parisavtalen? Betyr det noe at til og med Irak snakker om omstilling fra olje til fornybar energi? At bilprodusentene slutter med diesel og bensin?
Ja! Det betyr at vi risikerer arbeidsplassene våre ved å investere feil. Derfor skal du tenke deg om to ganger om noen påstår at man bevarer arbeidsplasser ved å fortsette gårsdagens oljepolitikk.
Kristian N. Harnes
Artikkelen held fram under annonsen.
Bjørnafjorden Venstre