52 års okkupasjon må ta slutt!
29. november er FNs internasjonale dag for solidaritet med Palestina. Palestinerne trenger vår støtte mer enn noen gang.
Ifølge FN bor det i dag over 600 000 israelske bosettere på den okkuperte Vestbredden. Nylig snudde USA opp ned på et sentralt punkt i sin utenrikspolitikk gjennom de siste 40 årene. I likhet med resten av det internasjonale samfunnet har også USA tidligere ment at israelske bosettinger på okkupert territorium er et klart brudd på folkeretten. Norsk Folkehjelp setter pris på at den norske regjeringen er tydelig i denne saken.
Forrige uke meldte imidlertid utenriksminister Mike Pompeo at USA ikke lenger mener bosettingene på okkupert grunn strider mot folkeretten. Dette er et oppsiktsvekkende standpunkt med vidtrekkende politiske følger. I fjor bestemte Trump-administrasjonen seg for å definere omstridte Jerusalem som Israels hovedstad. USA flyttet da sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, til høylytte protester fra et nær samlet internasjonalt samfunn. Hva mer kan palestinerne vente seg fra et USA i valgkamp?
Artikkelen held fram under annonsen.
Folkeretten og menneskeverdet må forsvares
Staten Israel ble proklamert 14. mai 1948. Siden Seksdagerskrigen i juni 1967 har Israel okkupert Golanhøydene, Gazastripen og Vestbredden. Den omstridte Oslo-avtalen fra 1993 skulle opprinnelig vare bare fem år, og er nå 21 år på overtid. Oslo-avtalen behandlet verken Israels endelige grenser, status for Jerusalem eller retten til retur for de mange millioner palestinske flyktningene som er etterkommere fra folk som måtte flykte ut av området da Israel ble etablert.
Ytterst få reelle forhandlinger har funnet sted siden Oslo-avtalen så dagens lys. Vestbredden er hakket opp i område A, B og C med ulike grader av israelsk kontroll. Nær to millioner mennesker lever innestengt i Gaza under en 12 år lang, kvelende blokade. Ifølge FN er over halvparten av befolkningen under 18 år, og FN frykter at Gazastripen kan kollapse fullstendig. Stadige bombeangrep har påført sivilbefolkningen kollektive traumer. Arbeidsledigheten stiger, desperasjonen øker, og palestinernes håp om fred er nå farlig nær et nullpunkt. Palestinerne opplever at deres drøm om en fri og uavhengig palestinsk stat har gått i tusen knas.
Norsk Folkehjelp har arbeidet i Palestina siden 1983. Dyp politisk splittelse i eget lederskap og årtier med brutal israelsk okkupasjon skaper store frustrasjoner for det palestinske folket. Våre lokale partnere forsøker å motvirke denne håpløsheten med konstruktive bidrag til større organisasjonsfrihet og mer demokrati.
Våre partnere forteller oss ofte hva det betyr for dem at ikke hele verden har glemt dem. Vår støtte skaper små strimer av et livshåp vi alle må ha for å kunne tro på framtida. I anledning den internasjonale dagen for solidaritet med palestinerne oppfordrer Norsk Folkehjelp deg til å ta et tydelig standpunkt for det palestinske folket, mot okkupasjonen og for at folkerettens prinsipper også må gjelde for palestinerne.
Solidaritet går aldri ut på dato!
Norsk Folkehjelp Os