Ikke helt etterrettelig: - Trøndersk avishistorie er blitt gjenstand for gjenfortelling, og Os & Fusapostens lesere er blitt kjent med Venstres avishistorie via en skribent med ikke helt etterrettelige kilder.

En avishistorie fra virkeligheten - svar på leserbrev fra Morten Holmefjord

Eierskap i avis-Norge er viktig og har både lokal og nasjonal interesse. Desto viktigere er det at historiene som fortelles er riktig.

Trøndersk avishistorie er blitt gjenstand for gjenfortelling, og Os & Fusapostens lesere er blitt kjent med Venstres avishistorie via en skribent med ikke helt etterrettelige kilder. I innlegget «Inntrykk frå årsmøtet i Os & Fusaposten» 31. august raljerer skribent Morten Holmefjord over det han kaller pengemaktas (les: avisinvestor Odd Øie) dårlige oppførsel. Det lar jeg ligge, da jeg ikke var på møtet.

Les også
Inntrykk frå årsmøtet i Os & Fusaposten
Les også
Hurra for Os & Fusaposten: - Hjertet mitt banker for lokalavisene

Men jeg ble svært overrasket over at skribenten bruker en historie fra Trøndelag for å understreke poenget om at den såkalte storkapitalen sto mot det lokale eierskapet. Nå kjenner jeg Odd Øie og hans gjennomgående engasjement for mange lokalaviser i Norge. Også gjennom hans engasjement i Trønder-Avisa gjennom eierselskapet Inntrøndelagen.

Artikkelen held fram under annonsen.

Historien om LL Inntrøndelagen er litt annerledes enn Holmefjord beskriver. Aksjeselskapet er deleier i Trønder-Avisa og ble i sin tid stiftet av Venstre. Odd Øie fikk for noen år siden, tilbud om å kjøpe 196 aksjer som Dagbladet eide i selskapet, da Dagbladet ikke ønsket å selge disse til Schibsted-eide Polaris.

Da Øies sønn, Vidar Øie Nilsen, ble godkjent som kjøper av styret, var det under forutsetning av at alle aksjonærene fikk samme tilbud. Dette tilbudet lå langt over prisen som Polaris hadde tilbudt. Mange lokale ønsket å selge sine aksjer – noen fordi de ønsket seg ut av avis-eierskap, andre fordi de ønsket et mediemangfold i Trøndelag. Men det grunnleggende var at mange solgte fordi eksisterende deleier i Trønder-Avisa, Polaris, ikke ønsket å betale det aksjene var verd.

Holmfjord skriver i sin kommentar at LL Inntrøndelagen nå er solgt. Det stemmer ikke. Men alle aksjonærer fikk senere et tilbud om å selge sine aksjer til en pris som tilsvarte verdien av selskapet. Mange solgte, mens andre, blant dem jeg og Vidar Øie Nilsen, valgte å beholde aksjer i selskapet.

Vi sitter nå i styret i Trønder-Avisa. En avis som etter mange år med underskudd, nå går med overskudd, og som har vitalisert medielandskapet i Trøndelag. Sammen med oss sitter en representant for Amedia som kjøpte mange av aksjene, men som ikke har kontroll i selskapet.

Heldigvis er partipressens tid over. Og selv om vi nå har nye vedtekter på plass, der det ikke lenger stilles krav til medlemskap i Venstre for å eie aksjer, har vi fremdeles formålsparagrafen fra 1923 som sier vi skal jobbe for «Venstre-sak….sosiale framgangsoppgåver, såleis arbeide for norsk mål og edruskap i landet). I Venstre har vi tradisjoner for å ta vare på historien. Og edrueligheten tar vi også med oss videre i forvaltningen av Trønder-Avisa.

Som Venstre-medlem, stortingskandidat for Viken, men med tjukke slekta i Trøndelag, viderefører jeg Venstres avishistorie som styreleder i selskapet LL Inntrøndelagen. Og avislesere i Trøndelag har mye å takke Odd Øie for. Uten han, hadde mediemangfoldet i Trøndelag vært fattigere.

Hulda Tronstad

Styreleder

Artikkelen held fram under annonsen.

LL Inntrøndelagen