Innspill til plan for bosetting og integrering
Forholdene må legges til rette fra starten av for å lykkes med integreringen av flyktninger, skriver dagleg leder i Nøtteliten barnehage.
LESARBREV: Til saken om bosetting og integrering og Tor Inge Døsen sitt saksframlegg til Os Formannskap tirsdag er det nødvendig å belyse mulige utfordringer for driften av Nøtteliten Barnehage knyttet til en slik avgjørelse.
De skisserte utfordringer er innspill fra personal og foreldre. Styret er også kjent med innholdet i de tilbakemeldinger som er kommet på saksframlegget.
Artikkelen held fram under annonsen.
Det er felles forståelse for kommunestyrevedtaket i novemeber om å ta imot flyktninger.
Dette innspillet er kun rettet mot den foreslåtte plasseringen av flyktningboligene i tidligere Hjellemarka sine lokaler på Søfteland.
Helt på sin plass
Kommunestyrevedtaket som ble fattet i november var helt på sin plass. Det er en selvfølge at Os også tar sin del av ansvaret for å hjelpe flyktningene. Vårt hovedbudskap er at forholdene må legges til rette for at dette skal kunne fungere etter hensikten uten at det går på bekostning av allerede etablerte innbyggere. For at integreringen skal kunne være et realistisk mål må velfungerende rammer være et grunnleggende fundament som er etablert fra start.
Ved en gjennomføring som foreslått vil de nye flyktningboligene grense til Nøtteliten Barnehage og Søfteland skole. Det er denne plasseringen i nær grense av våre lokaler og midt i et oppvekstmiljø vi ser kan skape utfordringer. I media har vi kunnet lese om barnehager i tilsvarende situasjon som har hatt uheldige erfaringer. Barn har vært vitne til vold, og situasjonen har skapt utrygghet både for barn, foreldre og personal.
Har skapt reaksjoner
Den foreslåtte plasseringen har skapt reaksjoner både hos våre ansatte og foreldre til barn i barnehagen. Foreldrene formidler at en slik foreslått løsning vil gi utrygghet på grunn av redusert sikkerhet og støy som kan oppstå rundt barnehagen. Med redusert sikkerhet mener de situasjoner som kan oppstå som følge av store kulturelle forskjeller og eventuelle traumer flyktningene måtte ha. Sannsynligheten for utfordringer som kan oppstå når folk i krise kommer så tett på små barn er stor. Dette gjelder spesielt også pga den målgruppen som er tiltenkt lokalene i dette området, enslige flyktninger.
Ansatte har sagt at de vil føle seg uttrygge på jobb hvis dette forslaget blir vedtatt. De frykter kriminalitet og vold i sitt arbeidsmiljø.
Får konsekvenser
Som daglig leder frykter jeg at personalet søker nye jobber i tryggere omgivelser. Jeg frykter også "søkerflukt" av barn. Dvs. at færre søker plass i Nøtteliten Barnehage pga "bosetning" i nær grense til barnehagen. Flere foreldre som er tilknyttet barnehagen i dag har nå muntlig gitt informasjon om at de ønsker å søke plass i annen barnehage hvis dette forslaget blir vedtatt. Det er vanskelig å gjøre noe med folks oppfatning av situasjonen isolert sett. Konsekvensene kan bli store for barnehagen. Uten nye søkere, brukere og riktig bemanning har vi i verste fall ikke et driftsgrunnlag. Denne driftsinnvirkningen kan føre til at ikke stiftelsen Nøtteliten kan oppfylle sine forpliktelser økonomisk. Dette vil igjen ha innvirkning på Os kommune som har stilt kommunal garanti for våre lån.
Må legges til rette
Det stilles også spørsmål ved om området er regulert til boligformål siden området egentlig er tiltenkt offentlige formål. Om reguleringsbestemmelsen gir rom for boligfomål vil en omgjøring til familieboliger til barnefamilier sette situasjonen i et annet lys.
Artikkelen held fram under annonsen.
Skulle dette framlegget bli vedtatt ser vi det som helt nødvendig at Os kommune legger forholdene til rette fra begynnelsen for å unngå at våre antatte utfordringer oppstår.
De økonomiske rammene rundt dette tilbudet må være på plass fra start for at det ikke skal oppstå uheldige situasjoner.
Os kommune tar da ansvar for at barna som blir involvert skal bli skånet. Dette blir et nødvendig ledd i integreringen av flyktningene. Det er større sannsynlighet for integrering og god relasjonen mellom flyktningene, barn, ansatte og foreldre når vi unngår negative opplevelser.
Må ivareta flyktningene
For å unngå uheldige situasjoner må det prioriteres tilstrekkelig bemanning for å ivareta og følge opp flyktningene i det daglige. Den enkelte flyktning må ivaretas på alle mulige måter ut fra nødvendige behov og personlige forhold. Vi må kunne forvente en tett oppfølging av deres mentale helse, psykiske tilstand og oppfølging for å bearbeide eventuelle traumer.
Personalet må ha nødvendig kompetanse for å håndtere de utfordringer som kan være tilstede både fysisk og psykisk. Bemanningen må være tett på slik at vi unngår at personer som ikke hører til i barnehagen tar seg inn på området.
Politi må være i beredskap og raskt kunne komme til ved tilkalling. Dette er nødvendig for å ivareta tryggheten.
God informasjonsflyt rundt tilbudet til flyktningene er en selvfølge slik at de berørte parter er informerte. De kan da føle seg trygge på at situasjonen er ivaretatt på alle områder.
Vil bidra
Gode tiltak og tilbud for brukerne er nødvendig for å skape gode integreringsmuligheter.
Artikkelen held fram under annonsen.
Skulle dette forslaget bli vedtatt hadde det vært mer naturlig at det var barnefamiliene som ble plassert i de tidligere lokalene til Hjellemarka Barnehage isteden for i tidligere Søfteland Barnehage sine lokaler. Da kunne barna lettere integreres inn i vårt tilbud i barnehagen. Vi kunne fått til et positivt samarbeid med Os kommune hvor vi kunne bidra med vår faglige kompetanse som et ledd i oppfølgingen av flyktningebarna.
Nøtteliten Barnehage bidrar i dag som praksisarena for arbeidspraksis og språkpraksis. Dette er et samarbeid med Os voksenopplæring og NAV. Dette er et tilbud som flyktninger også er brukere av. Vi har også barn og personal i barnehagen med flyktningstatus.
Det er igjen viktig for meg å presisere at det ikke er flyktningene vi har noe imot. Vi ønsker å bidra der vi kan når forholdene er lagt til rette for det.
Ingvild Vevle Chyba
Nøtteliten Barnehage
Daglig leder