Svar på leserbrev fra Laila Reiertsen: Er det for dyrt å levere avfallet sitt?
Vi tror det har med holdninger å gjøre, ikke betalingsevne, og vi har ingen indikasjoner på at forsøplingen har økt etter at vi innførte betaling på gjenvinningsstasjonene, skriv Tina Skudal i BIR.
LESARBREV: For femti kroner kan du levere inntil en kubikk avfall på BIRs gjenvinningsstasjoner. Det tilsvarer 1000 liter, så du får levert ganske mye for en femtilapp.
Les Laila Reiertsens lesarbrevher.
Artikkelen held fram under annonsen.
Omtrent 30 prosent av utgiftene knyttet til drift av gjenvinningsstasjonene våre dekker vi i dag gjennom betaling fra kunder som faktisk leverer avfall. De resterende 70 prosentene dekkes inn gjennom renovasjonsgebyret som vi alle betaler. Det er ikke gratis for noe avfallsselskap å drifte en gjenvinningsstasjon og sørge for videre behandling av avfallet som leveres.
Noen renovasjonsselskaper deler utgiftene likt på alle innbyggerne, selv om miljømyndighetenes mål er at forurenser skal betale for eget avfall. Om noen velger å pusse opp og kjøpe nye møbler hyppigere enn andre, bør de betale mer enn dem som nesten ikke har behov for å bruke gjenvinningsstasjonene? Hva synes du er mest rettferdig av disse to forslagene?:
1. At man betaler renovasjonsgebyr i forhold til mengden avfall man leverer fra sin egen husstand.
2. At kostnadene for avfallshåndteringen fordeles likt på alle husstander, dvs. at alle betaler samme gebyr uavhengig av mengden avfall man leverer fra egen husstand.
I 2014 syntes 71 prosent av kundene våre at det var mest rettferdig at BIR-kunder skal betale i forhold til mengden avfall de leverer. I 2015 var denne andelen økt til 75 prosent. Folk har ikke lyst og opplever det urettferdig om de må betale for andres avfall. Og det er vi enige i!
For øvrig er det forbud mot å dumpe avfall i det offentlige rom. Det er til sjenanse for andre og kan representere en potensiell forurensningsfare. Vi ser til vår forundring at elektrisk, elektronisk og farlig avfall dumpes i naturen, sammen med papp og plast - alt dette er avfallstyper som er gratis å levere. Vi tror det har med holdninger å gjøre, ikke betalingsevne, og vi har ingen indikasjoner på at forsøplingen har økt etter at vi innførte betaling på gjenvinningsstasjonene.
Leserbrevet viser til New York der brukte møbler og annet avfall settes rett på gaten. Mange besøkende og innbyggere i byen er sjokkerte og fortvilte over slik avfallshåndtering. Når boss settes rett på gaten i sekker, vet vi at rottene blir store og fete. Bøtleggings-systemet i New York som skal forhindre den omfattende forsøpling av gatene, er svært omfattende og knalldyrt for dem som tas i avfallsdumping. For øvrig driver Amerika fremdeles med omfattende deponering av restavfall - noe som ble forbudt i Norge i 2009!
Avfallet fra New York produserer over 2,2 millioner tonn metan og andre drivhusgasser når det legges på deponi. Foreløpig resirkuleres en forsvinnende liten andel av bosset fra New York, kun ca. 15 prosent. På avfallsfeltet er det amerikanerne som ser til Europa og ikke motsatt.
Artikkelen held fram under annonsen.
Det finnes mange etablert ordninger for gjenbruk i Norge som bruktbutikker, Fretex, loppemarkeder og Finn.no. Disse systemene brukes mye i dag, men kan med fordel utvikles og brukes enda mer for å sikre at brukbare ting ikke kastes. Gjenbruk er viktig for miljøet!
Tina Skudal
Kommunikasjonsrådgiver, BIR AS