Flere tiltak: Hvis vi er villige til å gripe inn i det frie markedet, er det flere ting vi kan gjøre.

En rettferdig strømpris for alle i Bjørnafjorden kommune

For folk flest, i alle fall i Fusa, fremstår dette som alldeles urettferdig.

Jeg vil tro at det er ikke så veldig mange av Bjørnafjordens innbyggere som er klare over at vi i lang tid nå har hatt et skille i strømprisen som går tvers igjennom kommunen.

På Os-siden har strømprisen ligget omkring 25-30 øre/kWt- På Fusasiden omkring 125 øre/kWt (med strømstøtte redusert til omkring 80 øre/kWt).

Artikkelen held fram under annonsen.

Strømprisen har altså i mange uker vært ca tre ganger så høy på Fusa-siden som på Os-siden.

For folk flest, i alle fall i Fusa, fremstår dette som alldeles urettferdig. For hva skyldes det?

Jo, Norge er inndelt i fem tildels vilkårlige strømprisområder, og Fusa tilhører prisområde NO2, som omfatter sørlige halvdel av Sør-Norge. Dette prisområdet er (uheldigvis) direkte knyttet til Tyskland gjennom en ny undersjøisk kabel.

Siden kabelen åpnet i 2021 har kraftprodusentene i NO2 kunnet eksportere kraft til Tyskland når prisene er gode der. Problemet er at disse gode prisene i Tyskland smitter tilbake til prisområde hvor kraften kommer fra (NO2) slik at vi får tysk pris i Norge. Slik virker markedet (Nordpool).

Os-siden i Bjørnafjorden kommune hører til NO5 som stort sett ligger nord for NO2 opp til Sognefjorden og vest for Bjørnafjorden. Dette prisområdet er ikke knyttet til noen eksportkabler og er derfor skjermet fra prissmitte utenfra, til forskjell fra det prisområdet Fusa ligger i.

Resultatet blir altså at innbyggerne i Bjørnafjorden kommune opplever en svært forskjellig strømpris, alt etter om de befinner seg i prisområdet NO2 (Fusa) eller NO5 (Os).

Spørsmålet er hva vi kan gjøre med dette? Hvis du mener at markedet er den beste løsningen for å bestemme strømprisene her til lands, er det ikke så mye å gjøre, annet enn å gå for en slik strømstøtteordning som det Ap/Sp-regjeringen har laget, men den ser vi jo har sterke begrensninger.

Hvis vi derimot er villige til å gripe inn i det frie markedet, er det flere ting vi kan gjøre. Vi kan ta direkte kontroll med krafteksporten, ved f.eks at eksport av kraft bare er lov hvis magasinfyllingen i prisområdet er høyere enn median (dvs middels fyllingsgrad for årstiden). Det vil helt sikkert ta bort de verste pristoppene.

Artikkelen held fram under annonsen.

Eller vi kan ta direkte kontroll med prisen til husholdninger og småbedrifter, ved å innføre en makspris på strøm på 35 øre/kWt for vanlig forbruk (for husholdningene) og en høyere pris for forbruk ut over dette.

Anton Hellesøy, Vinnes

4. plass på Raudt si liste i Bjørnafjorden